Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени подготвят протестно шествие на 21 януари с розови шапки срещу Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протест срещу сексиските изказвания по време на предизборната кампания на новоизбрания президент на Съединените щати Доналд Тръмп се подготвя за 21 януари - само ден след като магнатът ще се закълне като държавен глава във Вашингтон.

По време на демонстрацията се очаква марш на жени с розови шапки на главата, които ще бъдат раздавани безвъзмездно на участничките.

Те са подарък, не се продават! Използваме заряда, който носи самото наименование на шапките, за да грабнем общественото внимание и да го насочим върху правата на жените, както и за отварянето на диалог върху по-сериозни политически проблеми, сподели Криста Съх - една от плетачките и организатор на протеста, в който участие до този момент са заявили близо 200 000 представителки на нежния пол.

Целим две неща - да създадем море от розови шапки, т.е. едно въздействащо визуално явление, което ще даде идентичност на марша, както и да приобщим хора към процеса на създаване на тези шапки - в и извън страната, допълни Джейна Зуейман, която заедно със Съх е изплела над милион розови шапки с ушички като на коте.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени