Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Всеки ден се учех от вас - направихте ме по-добър президент и по-добър човек

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 8 години на поста на държавен глава на Съединените щати, днес американският президент Барак Обама направи своето абсолютно последно седмично онлайн обръщение към гражданското общество, в което акцент беше посланието за единство.

 Всеки ден се учех от вас - направихте ме по-добър президент и по-добър човек,  подчерта американският държавен глава.

Във видеото отиващият си президент използва възможността, за да наблегне на някои от темите, които самият той очерта преди дни при прощалната си реч в своя роден град Чикаго:
През тези осем години аз станах свидетел на добротата, устойчивостта и надеждата, които притежава американският народ. Видях как съседите се грижат един за друг, докато ние се опитваме да спасим икономиката на страната от най-тежката криза в наши дни. Прегърнах хора, надживели рака, които най-накрая знаят и се чувстват сигурни, тъй като имат достъп до здравни грижи. Видях общности като тази в Джоплин (Мисури) да се възстановява от природни бедствия и градове като Бостън, които показаха на света, че никой терорист не ще сломи американския дух.

Въпреки различията и разногласията в политиката, американското общество трябва да се обедини около принципите за единство на нацията, подчерта още 44-тият президент на САЩ:
 Ако сте уморени да спорите с непознати в интернет - излезте и поговорете с някой в реалния живот! Ако нещо се нуждае от промяна - стегнете се и преминете към организация! Ако сте разочаровани от избраните преставители на властта - съберете подписи и се кандидатирайте за тяхната длъжност! Нашият успех зависи от участието ни в процеса и то независимо от посоката, в която махалото се залюлява, всеки от нас носи отговорност като пазител на демокрацията - задача, която аз непрекъснато си поставях с радост и с цел да подобря великата ни нация.

Защото въпреки нашите различия, ние всички гордо делим едно определение - граждани! За мен беше чест да ви служа като президент!, 
подчерта в заключение Обама.

Наследникът на Барак Обама в лицето на Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност на 20 януари и така ще стане 45-ият президент на Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна