Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш главен секретар на ДАБ беше обвинен за умишлена безстопанственост

Снимка: БГНЕС

Специализираното звено “Антикорупция” в Софийската градска прокуратура обвини Златко Александров, бивш главен секретар на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет,  за умишлена безстопанственост, ощетила Агенцията с близо 22 500 лева.

Досъдебното производство е образувано, след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезирал по вестникарска публикация от февруари миналата година, озаглавена "Шефът на бежанците изгърмя за скъпи храни", обясняват от държавното обвинение.

Последвалата проверка установила, че през декември 2015 година бившият главен секретар на Агенцията подписва решение за откриване на процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет "Доставка на хранителни продукти за лицата, настанени в бежанските центрове в "Овча купел", "Враждебна", "Военна рампа", с. Баня, Харманли и Пъстрогор. Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров не е била налице необходимост от доставянето на малотраен варено-пушен колбас, защото такъв е бил наличен в складовете на ДАБ. По същото време е отчетено и намаляване броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.

Саламът, за който Агенцията е платила малко над 21 000 лева, бил със срок на годност до март 2016 година и тъй като не е бил използван дотогава, се стигнало до унищожаването му в екарисажа във Варна, за което Агенцията е платила малко над 1000 лева, обясняват от прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна