Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БГ" в шевица и националният трикольор - вплетени в логото за председателството ни на Съвета на ЕС

Снимка: БГНЕС
Българска шевица, кирилица и националното знаме - тези три символа съдържа победителят в конкурса за избор на лого за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Негов автор е Тодор Ангелиев, а логото бе представено официално в Министерския съвет.
Конкурсът, организиран от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство, стартира на 1 ноември м.г. - в Деня на народните будители, а срокът за подаване на предложения изтече на 31 декември 2016-а. Името на победителя беше обявено от изпълнителния директор на центъра посланик Любомир Иванов.

Журито, с председател проф. Георги Янков от НХА,  е разгледало 175 подадени проекта. Сред тях и от близо 10 автори от чужбина - от Украйна, Македония и Германия.

Най-многобройни са били предложенията за лого, съдържащо фолклорни елементи, елементи от българската роза, националното знаме, от паметника на връх Шипка,  кирилицата, картата на България.
Логото - победител е избрано още на втория тур от гласуването на журито, след като е събрало най-много гласове, каза председателят на журито проф. Янков.

Авторът на логото победител - Тодор Ангелиев, е роден в Пещера. Завършил е Художественото училище в Пловдив и Националната художествена академия, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата". Оттогава работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн.

Интересът към конкурса показва, че кампанията за него е била успешна, отбеляза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси в оставка Меглена Кунева.

Чуйте повече по темата в репортажа на Лилия Герчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени