Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Готов съм да започна преговори с Великобритания

Снимка: БТА

Гладките преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз са предварително условие за споразумението за свободна търговия, което Лондон ще се стреми да постигне с Брюксел. Това посочи в Туитър Мишел Барние, който е главен преговарящ на Европейската комисия в преговорите с британското правителство. Споразумение за подредено излизане е предпоставка за бъдещо партньорство. Приоритетът ми е да постигна правилната сделказа Европейския съюз с 27 членки, написа Барние, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Той посочи също, че е готов за започне преговори с Великобритания. Очаква се през март Лондон официално да подаде уведомление за напускане, след което може да започне преговорният процес.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей каза, че иска страната й да не е член на единния пазар, но и има възможно най-голям достъп до него чрез споразумение за свободна търговия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря по телефона с Тереза Мей, предаде Ройтерс.

"Тъжен процес, сюрреалистични времена, но поне по-реалистично изказване за Брекзит" - така председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в "Туитър" речта на Мей. Туск допълни, че останалите 27 страни членки са единни и готови за преговори, след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени