Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските депутати в ЕП излязоха с обща позиция срещу готвените блокади в Гърция

18-те български депутати в Европейския парламент излязоха с обща позиция срещу готвените блокади в Гърция и по границата с България.

Представителите на всички български партии в ЕП настояват Европейската комисия и лично нейният председател Юнкер, заместник-председателят Тимерманс, комисарят по транспорта Булц и по вътрешния пазар Биенковска да се ангажират с решаването на проблема с очакваните от 23 януари пътни блокади в Гърция. Според писмото им комисарите трябва да отидат в Атина и да водят разговори с гръцкото правителство за бързо намиране на решение.

Депутатите припомнят, че миналата година продължилите над 40 дни блокади на пътищата нанесоха щети на българската икономика в размери на десетки милиони евро. В разгара на кризата тогава над 6 000 шофьори на камиони бяха блокирани седмици в тежки зимни условия.

Изразяваме остро несъгласие с пасивната позиция, заета от Европейската комисия по време на кризата през 2016 г.- казват евродепутатите. Неупражняването на изричните правомощия на националните власти за осигуряване обществения ред поставя под въпрос свободното движение по основни трансевропейски коридори и засяга интересите на други държави-членки, пише още в писмото. През миналия февруари от ЕК обясниха за БНР, че пряко не могат да се намесят, нито могат веднага да наложат санкции. Брюксел и Атина си размениха няколко информативни писма по т.нар. "Ягодов“ регламент, но докато сроковете течаха за отговор от страна на гръцките власти, блокадите на стачкуващите бяха свалени и ЕК така и не предприе последващи действия.

В случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна, Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство, настояват в днешното си писмо 18-те български представители в ЕП. До момента няма коментар от Комисията по въпроса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!