Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Ахмед Муса Ахмед отново в съда

| обновено на 19.01.17 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Макар със закъснение заради зимната обстановка, Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му последователи, обвинени в призив към джихад. Показания дава експертът по радикален ислям Алекс Алексиев.

Алексиев коментира двете понятия, използвани в първата експертиза - нападателен джихад и отбранителен джихад. Според него, в картата на "Ислямска държава" като шериатска територия влиза България и целият Балкански полуостров. Алексиев подчерта, че уахабистката пропаганда набира скорост. Той посочи, че в част от иззетата по делото литература и видеоматериали се пропагандира ненавист към изповядващите шериата. Неверниците трябва или да се убиват, или да се подчиняват, е идеологията, която налага "Ислямска държава". Според експерта, шериатът е най-реакционната интерпретация на исляма, която търси почва у нас. Разпитът на вещото лице продължава.

По-рано в продължение на час и половина защитата излага доводите си пред съдебния състав, че Алекс Алексиев е предубеден и некомпетентен в качеството му на вещо лице, което трябва да каже има ли връзка между доказателствата по делото и повдигнатите срещу подсъдимите обвинения. Защитата атакува и медийните изяви на Алексиев, в които той твърди публично, че в Пазарджик има ислямисти, които проповядват джихад, което твърдение, според защитата, е вземане на страна по делото. Прокуратурата възразява срещу тези обвинения. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна