Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Перото" се превръща в приятел на детската книга

Снимка: http://www.ndk.bg

В Литературен клуб „Перото” поставят началото на Година на детската книга. Инициативата е на Националния център за книгата – НДК и цели да обърне специално внимание върху съвременната литература за деца и юноши. Ще бъдат проведени срещи, дискусии, четения, различни работилници, които да стимулират детското въображение, вдъхновено от словото. Ще бъде обособено пространство за общуване на децата с книгите.

НДК ще партнира във възраждането на Националната седмица на детската книга. Първото събитие от Годината на детската книга е отворената дискусия за „Бъдещето на детската книга” с участието на деца и родители, блогъри и създатели на сайтове за родителство, автори, илюстратори и издатели.

В интервю за "Хоризонт" създателят на сайта "Аз чета" Александър Кръстев призова държавата да подкрепи младите автори на детска литература и да осигури участието им в световните панаири на книгата. По думите му това е начинът посланията на българските автори да достигнат до децата в целия свят.

Ще се опитаме да отговорим на въпросите трябва ли днешните деца да четат любимите книги от детството на своите родители, какво искат да четат децата и как си представят бъдещото на книгата, как книгата се конкурира с дигиталния свят, трябва ли да се конкурира и как да се доверим на авторите на съвременна литература за деца, обясни преди старта на Годината на детската книга ръководителят на Националния център за книгата Михаела Петрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна