Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц е кандидатът за канцлер на социалдемократите

Снимка: БГНЕС

Германските социалдемократи издигнаха официално своя кандидат за канцлер за предстоящите парламентарни избори. Това е доскорошният председател на Европейския парламент Мартин Шулц. Той бе предложен от лидера на ГСДП Зигмар Габриел, който се отказа да се кандидатира и напусна и лидерския пост в партията.

Според допитванията Мартин Шулц е сред най-одобряваните социалдемокати в Германия. Освен това е известен с яркото си ораторство и антипопулизъм. 

Зигмар Габриел заяви, че се отказва от съревнованието за канцлер, тъй като преценява, че няма да успее срещу Ангела Меркел и с това ще навреди на партията. Той няма да е вече и лидер на социалдемократите, а ще наследи на поста външен министър досегашния дипломат номер 1 на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който на 12 февруари ще бъде избран за президент на Германия. Най-вероятно Габриел ще стане външен министър още този петък, за да няма вакуум в държавното управление.

Междувременно германската полиция разби крайнодясна терористична групировка, планирала атентати срещу евреи, бежанци и полицаи. Става дума за членове на така нареченото движение на райхсбюргерите. Това са хора, които не признават съществуването на федералната република и живеят по законите на Третия райх. Седем души са арестувани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна