Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки фермери блокираха границата ни при Промахон

Гръция взема мерки, за да не бъде допуснато блокиране на пътя към българската граница, уверил министър Николаос Тоскас българския си колега Пламен Узунов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Границата на България с Гърция е блокирана от гръцките фермери при разклона за село Промахон, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Движението е блокирано преди около 10 минути.

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат никаква работа, блокират границата, нанасяйки големи щети на българския бизнес. Само през миналата година те надхвърлиха 20 милиона лева. Тук не се включват моралните и психически щети, които изпитват българските шофьори, пожелали да преминат границата и с дни мръзнещи на дълги опашки.

Блокадата на границата започна вчера след обяд – 30 януари, около 17.30 часа българско време. Македонските гранични власти са поискали информация от колегите си от Гърция, но от там са казали, че не знаят какво следва, защото "земеделският профсъюз не ги е информирал".

В същото време от МВР съобщиха за телефонен разговор на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов с гръцкия му колега, отговарящ за обществения ред. Николаос Тоскас е уверил, че гръцката полиция предприема всички необходими мерки, за да не бъде допуснато блокиране на пътя към България и границата между двете държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени