Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха Трифоновите празници в Новоселска община 

10
Старият Трифон благославя в с. Флорентин.
Снимка: Светла Бондова

Три от петте села на община Ново село, област Видин, празнуват днес, 1 февруари, Деня на лозата и виното, когато се почита паметта на свети мъченик Трифон. Балейската духова музика засвири в центъра на с. Флорентин точно в 10 часа. И както повелява традицията  - с хоро се отиде до най-близкото лозе, това на Миглена Крумова, което е и добре гледано, и с хоро се завърнаха празнуващите в селото. Ето какво пожела старият Трифон- Валери Спасов, на хората във Флорентин:

"Давам ти това лозе да го работиш, да го пръскаш и копаеш, да го гледаш, да ти роди много грозде, да имаш руйно вино! Амин, дай Боже  тази година от всяка гижа- чебър, а догодина- чебър и половина! Дано!"

Кметът на общината Георги Стоенелов поднесе изненада на музикантите - официални черни костюми с две ризи - лятна и зимна.

"Миналата година към този оркестър, който свири при вас, поехме един ангажимент, че когато дойдат при нас да свирят, в което и да е село на общината, ние ще ги облечем в костюм, който подобава на общината и да представлява общината. Удържахме на думата си.", каза кметът.

И още нещо уникално имаше в с. Флорентин. Всяка година на този празник на площада идва Георги Георгиев с огърлица от сушена риба. Що за традиция е това, разказва самият той:


"Това е за берекет- да има риба, да има и вино... Сушената риба е прекрасно мезе за вино."


След като завърши официалната част във Флорентин, празникът продължи в най-малкото село - Ясен. Там се пренесе музиката, красивите момичета на Флорентин, облечени в национална носия и част от гостите. По същото време с. Винарово също зарязваше лозята и имаха нужда от благословията на попа и кмета.

Зарязването в с. Ясен стана в двора на кмета Огнян Георгиев, защото снегът не позволяваше да се отиде до полето, а и местните жители имат средна възраст над 50 години.

"Тук съм повече от 40 години и винаги сме отбелязвали този празник", разказва баба Вили от селото. И както се полага, благослов отправи и отец Ваньо, и председателят на Общинския съвет Георги Керанов. А пожеланията на новия Трифон в Ясен- Валентин Черчеланов, са: 

"Ясенчани са работливи хора, добре се грижат за лозята си- ще копаят, пръскат, режат. Да е плодородна годината, да има много вино, за да можем да посрещнем деца, внуци, правнуци, близки, познати и винаги да има от хубавото вино на масата."

Флорентинската кметица Мая Иванова призова лозарите:

"Уважаеми лозари, времето за почивка вече свърши. Време е да затегнем ножиците и да започнем с резитбата на лозята. Уважаеми лозари, купете на съпругите си по една нова ножица, за да не се подуват ръцете им по време на резитбата, защото при нас жените работят наравно с мъжете, а даже и повече. Направете им този подарък, не жалете пари, но нека да не е за осми март!"

Местните се шегуват, че Трифоновите празници в общината са не само на 1-ви, 2-ри и 3-ти февруари, които народът нарича "Трифунци", а продължават до 14 февруари, когато е Трифон Зарезан по стар стил. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна