Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите в Италия подписаха пакт с вътрешното министерство

| обновено на 02.02.17 в 18:36
Снимка: БГНЕС

Мюсюлманите в Италия поеха ангажимент да отхвърлят всякаква форма на насилие и тероризъм и да проповядват в джамиите на италиански език.

Те подписаха с вътрешното министерство пакт, определен от министъра Марко Минити като много важен документ, засягащ настоящето и бъдещето на страната чрез междурелигиозния диалог. Минити е удовлетворен от подписването на документа "Национален пакт за италиански ислям" с 11 ислямски асоциации на Апенините, които представляват 70% от мюсюлманите, пребиваващи в страната и от предимно от имигрантски произход.

Създаден съобразно Конституцията на Италия, някои от основните точки в него са задължението да се отхвърлят всякакви форми на насилие и тероризъм, да се оповестяват публично имената и адресите на имами и на тези, които играят ролята на посредници между техните общности и заобикалящата среда, проповедта в петък да се извършва на италиански или да бъде преведена на италиански език, гарантиране на максимална прозрачност в управлението на финансите и съответната документация.

Подчертано беше, че свободата на религията е една от неотменните свободи и че е сериозна грешка да се сравнява имиграция с тероризъм.

Министър Минити изтъкна, че интеграцията е от основно значение, защото една добре интегрирана общност е предпоставка за едно по-безопасно общество.

От страна на ислямските асоциации също изразиха задоволство от пакта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна