Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд заседава по делото срещу 14-те обвиняеми в разпространение на радикален ислям

Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд заседава по делото срещу 14-те обвиняеми в разпространение на идеите на "Ислямска държава". Днес експертът по радикален ислям Алекс Алексиев трябва да даде заключение дали в разпространяваната от Ахмед Муса и подръжниците му книга "Вероотстъпване" има призиви към джихад. 

Адвокатът на Ахмед е отказал да го представлява в днешното заседание. Острите противоречия между защита и подсъдим са възникнали, тъй като Ахмед не е намалил 400-те въпроса към вещото лице. Съдията е дала почивка, за да бъде осигурен друг адвокат. 

Все още не е започнало изслушването на Алекс Алексиев по втората експертиза, която основно е обект на днешното заседание. Причината е, че Ахмед Муса е подготвил близо 400 въпроси по заключението от първата експертиза от 19-и януари. Тогава Алекс Алексиев експертно заяви, че конфискуваните по делото видеоматериали и в коментарите на подсъдимите в социалните мрежи има призиви на джихад. Ахмед поиска вещото лице да каже кога и по кого Ал Багдади е изпращал посланията си към България и каква е връзката на "Исламска държава" с него. 

Алекс Алексиев отговори, че, като самообявил се халиф на "Ислямска държава", Ал Багдади отправя посланията си към всички мюсюлмани, а фактът, че тези призиви се разпространяват и тиражират от подсъдимите, означава, че те симпатизират на тези идеи. 

Въпросите на Ахмед към вещото лице продължават. По-голямата част от тях не са съотносими към делото, а по-скоро изпит по религия, но подсъдимият държи да ги зададе, така че заседанието по същество все още не може да започне.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна