Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел призова Турция да пази свободата на словото

| обновено на 02.02.17 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел призова Турция да спазва свободата на словото и да запази разделението на властите. Меркел пристигна днес на посещение в Анкара, където разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Меркел пристигна днес на първо посещение след опита за преврат в страната през юли миналата година. Тя посети парламента, който беше бомбардиран в нощта на пуча, което се преценява като жест на солидарност към Анкара.

На пресконференция Ердоган заяви, че с Меркел са обсъдилиситуацията в Сирия и Ирак, а също и Егейско море. Специално внимание е било отделено на борбата срещу терора от страна на "Ислямска държава". В същото време Ердоган апострофира Меркел, когато тя си послужи с израза ислямски терор.

Ислям и терор не може да са равнозначни. Аз като президент на мюсюлманска държава категорично съм против, моля да не  използвате този израз
, заяви Ердоган.

Двамата лидери са обсъдили и въпросите около изпълнението на мигрантското споразумение сЕвросъюза.

Турските наблюдатели отбелязват, че визитата на Ангела Меркел е изключително наситена и че има за цел да свали напрежението между Анкара и Берлин в последно време, както и да се подсили икономическото сътрудничество.

Меркел разговаря и с министър-председателя Бинали Йълдъръм.

За първи път германският канцлер ще се срещне с представители на турската опозиция в лицето на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, който разкритикува Меркел, че посещението й е в неподходящо време, защото ще се изтълкува от управляващата партия и от Ердоган като израз на подкрепа на референдума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна