Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"MENAR Film Festival" започва във Варна

От 3 до 9 февруари Фестивален и конгресен център - Варна ще бъде домакин на поредното издание на MENAR Film Festival, което е вид селекция на програмата на Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival 2017.

MENAR Film Festival се организира от сдружение "Позор". Една от главните задачи на събитието е да запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят.

Програмата на MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното и документалното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

В програмата на фестивала е алжирското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година – „Кладенецът”. Филмът е отличен с 4 награди от фестивала в Александрия и представя историята на жителите на планинско селце, които остават без вода по време на войната за независимост в Алжир.

Друг акцент е мащабният епос „Аманат”, заснет по случай 550-годишнината от създаването на Казахското ханство и 25-годишнината от независимостта на Казахстан. Филмът обхваща три периода от историята на Казахстан и разказва за борбата на казахския народ за свобода и независимост продължила няколко века. „Аманат” е предложението за чуждоезичен „Оскар” на Казахстан за 2016 г.

Сред документалните заглавия се открояват двата филма на френския режисьор Ян Артюс-Бертран „Човек” (2015) и „Средиземноморие” (2014). Ян Артюс-Бертран е роден през 1946 г. От ранна възраст, той започва да снима природата, фотографиите му са визуална провокация, с която обогатява своите разкази за живия свят. По-късно Ян Артюс – Бертран архивира преживяванията си със средствата на документалното кино.

Документалните филми „Окото на Истанбул” (2015) и „Хващай пътя: Индия” (2013) предлагат пътешествия в непознатите кътчета на Истанбул и индийските градове Мумбай и Ченай.

Тази година MENAR Film Festival се е фокусирал върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан. В програмата са включени 11 премиерни заглавия от Казахстан, Иран, Армения, Алжир, Турция, Мароко и др.


ПРОГРАМА на MENAR Film Festival

3-9 февруари 2017, зала „Европа” и зала 6

Прожекции в зала „ЕВРОПА”

4 февруари - 16:30 ч.

Човек

Human

Франция (2015), 190 мин.

Сценарист и режисьор: Ян Артюс-Бертран

Те ни изправят лице в лице с другия и ни карат да търсим себе си. Разказите им са пълни с любов и щастие, с омраза и насилие. Разказват ни за живота си. Понякога шокират, понякога ни просълзяват, а понякога от напрежение ни секва дъхът. И между всеки техен разказ, като глътка свеж въздух, потичат поразително красиви природни кадри отвисоко на Земята. Едно потапяне в същността на това да разберем какво е да си човек.

5 февруари – 18:00 ч.

Хващай пътя: Индия, Hit the Road: India, Индия-Армения (2013) 80 мин.

Режисьори: Гор Багдасарян, Мушег Багдасарян

С участието на: Ричард Газарян, Кийт Кинг

Оператор: Мушег Багдасарян, Продуценти: Гор Багдасарян, Ричард Газарян

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот – 12-дневно приключение с рикши из Индия. Стартова точка – Мумбай, финал – Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според "Lonely Planet" това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света

7 февруари – 18:00 ч.

Окото на Истанбул, The Eye of Istanbul – İstanbul’un Gözü, Турция (2015) 61 мин.

Сценаристи: Ахсен Динер, Бинур Караевли

Режисьори: Бинур Караевли, Фатих Каймак

Оператор: Зафер Бир, Продуцент: Умран Сафтер

Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.

9 февруари – 18:00 ч.

Средиземноморие, Méditerranée, notre mer à tous, Франция (2014) 84 мин.

Сценаристи и режисьори: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио

Диктор: Жерар Дармон

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните района в света – Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

Прожекции в зала 6

3 февруари – 20:15 ч.

Малки удоволствия, Small Pleasures – Petit Bonheurs, Мароко (2015) 85 мин.

Сценарист и режисьор: Мохамед Шриф Трибек

С участието на: Аниса Ланая, Фарах Ел Фаси, Маха Дауд

Оператор: Крингута Пинзару, Продуценти: Мохамед Шриф Трибек, Кахат Мохамед

След смъртта на баща си 17-годишната Нуфиса отива с майка си да живее в къщата на Лала Амина, жена на влиятелен сановник в Тетуан. Момичето веднага се сприятелява с внучката на възрастната жена – Фатума. Когато един ден Нуфиса обявява, че ще се омъжва, Фатума е решена на всичко, сватбата да не се състои и  да задържи до себе си своята най-добра приятелка.

4 февруари – 20:15 ч.

Пес, Köpek, Швейцария-Турция (2015) 94 мин.

Сценарист и режисьор: Есен Ъшък

С участието на: Чагла Акалън, Берен Туна, Баръш Атай, Огузхан Санджар

Оператор: Габриел Сандрю, Продуценти: Бригите Хофер, Корнелия Зайтлер

Джемо е на 10 години и продава носни кърпички из улиците на Истанбул, днес най-накрая е решил да заговори момичето, което харесва. Хаят е омъжена за властен съпруг, когото не обича още от първия ден, но днес има тайна среща с любовта на живота си. Ебру е транссексуална проститутка, желана от всички, но отхвърляна от единствения мъж, когото обича и днес чашата на търпението ѝ е преляла. Точно днес Джемо, Хаят и Ебру са готови да направят всичко, за да отговорят на чувствата си.

5 февруари – 20:15ч.

Кайсиева горичка, Apricot Groves, Армения (2016) 78 мин.

Сценарист и режисьор: Пурия Хейдари Урех

С участието на: Самвел Саркисян, Хованес Азоян, Маро Хакобян, Ашот Адамян

Оператор: Ашкан Ашкани, Продуценти: Пурия Хейдари Урех, Али Садрайе

Арам е иранец с арменско потекло, който е отишъл да живее в САЩ още като дете. Там се запознава с арменско момиче и се влюбва. По стара традиция той се връща в родната Армения, за да поиска ръката и от родителите ѝ. По пътя се сблъсква с много културни, религиозни и национални различия, но истинските, тежки препятствия тепърва го очакват.

6 февруари – 20:15 ч.

Аманат, Amana, Казахстан (2016) 127 мин.

Сценарист и режисьор: Сатибалди Наримбетов

С участието на: Берик Айтжанов, Далига Акмолда, Куралай Анабекова, Азиз Бейшеналиев

Оператор: Искандер Наримбетов, Продуцент: Арман Асенов

"Не можеш да вървиш само напред, трябва да помниш през какво си минал". Три периода от историята на Казахстан и разказ за борбата на казахския народ за свобода и независимост, продължила няколко века. Злочестата съдба на казахските патриоти, които отказват да се подчинят на властта и се опълчват срещу колониалната политика на Царска Русия, а по-късно и на тоталитарния режим на СССР.

Предложение на Казахстан за чуждоезичен "Оскар" 2016 г.

7 февруари - 20:15 ч.

Дъх, Breath – Nafas, Иран (2016) 118 мин.

Сценарист и режисьор: Наргис Абяр

С участието на: Геларе Абаси, Мехран Ахмади, Джамшид Хашемпур, Шабнам Мохадами

Продуцент: Мохамад Хосейн Гасеми

Действието ни пренася в края на 70-те във Валадабад, бедно предградиe на Карадж, където Бахар, Надер, Камал и Мариям живеят заедно с баща си и баба си. Майка им е починала преди години. Бащата страда от астма и малката Бахар мечтае, като порасне, да стане лекар, за да го излекува. Тя не спира да чете и да живее в своя свят изпълнен с фантазии. Скоро събитията в страната ще нарушат спокойното ежедневие на семейството.

8 февруари – 20:15 ч.

Кладенецът, The Well – Le puits, Алжир (2016) 96’

Сценарист: Ясин Бенелхадж, Режисьор: Лотфи Бушуши

С участието на: Надя Каси, Лоран Морел, Лейла Мецитан

Оператор: Хазем Бераба, Продуценти: Лотфи Бушуши

По време на войната за независимост в Алжир група френски войници обграждат малко планинско селце, в което подозират, че се укрива издирван от армията местен. Всеки, който напусне пределите на селото, ще бъде застрелян. Кладенецът в селото е пресъхнал, а жегата е нетърпима...

Филмът е предложението на Алжир за чуждоезичен "Оскар" 2016!

9 февруари – 20:15 ч.

Лантури, Lantouri, Иран (2016) 115'

Сценарист и режисьор: Реза Дормишян

С участието на: Баран Косари, Навид Махавадзадех, Мариям Пализбан

Оператор: Ашкан Ашкани, Продуцент: Реза Дормишян

Паша е престъпник и по цял ден с бандата му кръстосва улиците на Техеран, за да крадат и отвличат. Мариам е млада иранка – журналист и социален активист. Тя се бори за ненасилие и е започнала кампания, в която убеждава близките на жертви да простят на техните палачи. Паша е влюбен в Мариам, но тя го отблъсква. Отхвърленият Паша я залива с киселина. Мариам иска да осъди Паша. В съда се изправя жертвата срещу своя палач.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна