Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Янков с победа в Банско

Радослав Янков спечели първия паралелен гигантски слалом от световната купа по сноуборд, след като във финала победи швейцареца Невин Галмарини и излезе начело в генералното класиране на дисциплината.

Носителят на световната купа за миналата година не допусна грешка в първия състезателен ден  на писта "Алберто Томба". Българинът записа  второ време в квалификациите, а за да стигне до финала последователно победи германеца Александър Бергман, опитния Джеси Джей Андерсън (Канада) и досегашния водач в генералното класиране Бенямин Карл. В манша за златото Янков се изправи срещу олимпийския и петкратен световен шампион Невин Галмарини. Швецарецът се наложи над 27-годишния ни състезател преди седмица в Рогла. Днес българинът успя да вземе реванш и то пред няколкохилядна  родната публика, след грешка на Галмарини в края на спускането.

След този успех спортист номер 3 на България за миналата година вече има 1400 точки в класирането за паралелния гигантски слалом и излезе на първо място. На 40 точки зад него е съперникът му от полуфиналите Бенямин Карл, който завърши трети днес, а тройката се допълва от Невин Галмарини с 1290 точки.

 В надпреварата при жените триумфира Партиция Кумер (Швейцария), пред Юлия Дуймовиц (Австрия) и Ладина Джени (Швейцария). Лидерка за Световната купа с 3060 точки е Естер Ледецка (Чехия), която не участва днес в Банско, следвана от Ина Мешик (Австрия) с 2460 точки и Кумер с 1880 точки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени