Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънските управляващи отстъпват пред масовите протести

| обновено на 05.02.17 в 15:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънското правителство заседава извънредно заради спорното постановление за смекчаване на антикорупционното законодателство. Снощи премиерът Сорин Гриндяну съобщи, че на извънредното заседание ще бъде отменен указът, който предизвика многохилядни протести.

Президентът Клаус Йоханис определи това развитие на събитията като важна стъпка към нормализация на обстановката в страната. Румънският премиер Гриндяну обяви в специално телевизионно обръщение, че ще бъде намерена юридическа процедура постановлението да не влезе в сила. Той планира обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа.  

Правителството предприема настоящия ход, след като бе притиснато от масовите протести през последните дни. Указът декриминализира множество закононарушения и прави злоупотребата с власт наказуема със затвор само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро.

Въпреки обещанието на премиера, протестите не стихват. Според демонстрантите това не е достатъчно. Те настояват кабинетът да подаде оставка:

Искаме нашето правителство да подаде оставка. Това е голям срам. Демокрацията е всичко за хората, става дума за зачитането на желанията и исканията на хората. Така че ние няма да се предадем, продължаваме да протестираме, заяви протестиращ

Трябва да си тръгнат, защото, ако бяха добронамерени, щяха да отменят постановлението в сряда или най-късно в четвъртък. Чак като видяха колко много хора протестират - цяла Румъния, започнаха да дават  заден ход, за да запазят онова, което имат. Затова не ги искаме!, допълни друг.

На Победата идват хора от цялата страна като всеки носи символи на  областта, от която е. Според организаторите на протеста, се очаква близо милион румънци да се включат  в шествието на недоволството в столицата.


Същевременно лидерката на опозиционната Национално-либерална партия Ралука Туркан призова да се запази бдителност, тъй като, според нея, опасността не е отминала напълно. По думите й, необходими са допълнителни пояснения и публични гаранции, за да се сложи окончателно край на опитите да се спасят корумпираните политици.

Междувременно у нас партия "Да, България" с лидер Христо Иванов съобщи, че живеещи у нас румънци организират днес от 17 часа мирна демонстрация пред посолството на Румъния. Протестът се подкрепя от инициативата "Правосъдие за всеки". От "Да, България" подчертават, че изразяват солидарност и подкрепа с протестиращите граждани на Румъния.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна