Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за безопасен интернет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат  по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет. Анализът събира и отчита данни за изминалата 2016 г.

Около 52% от българите са били наясно, че "бисквитките" могат да бъдат полезни за проследяване на сайтовете, които посещават. Половината от родните потребители на глобалната мрежа са нямали също притеснения, че действията им в интернет се записват с цел да им бъдат изпратени рекламни материали.

Едва 9 на сто от родните потребители на интернет са използвали софтуер за ограничаване на възможността за проследяване на тяхната дейност в мрежата - т.нар. anti tracking  софтуер.

По данни на националната статистика – 63% от българското население през 2016-а са имали интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата  е бил мобилният телефон - близо 73 на сто. Други 53% от българите са влизали в интернет чрез настолен компютър, а 51 на сто - чрез лаптоп. През смарт телевизор или пред друго мобилно устройство в мрежата са влизали около 10 на сто от българите.

Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа /домашен адрес, електронна поща, личен телефон/. Други 20 на сто са предоставяли като лични данни ЕГН или номер на личната карта, а  близо 9 на сто са предоставяли някакъв вид данни на лична банкова сметка или номер на дебитна или кредитна карта.

През  2016 г. повече от 70% или близо две трети от потребителите на интернет в ЕС са контролирали  онлайн  личната  информация за себе си, а много от тях са предприели различни действия, за да предпазят достъпа до тази лична информация  в глобалната мрежа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна