Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис: Почти 80% от румънците смятат, че страната е на грешния път

Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

В реч пред парламента президентът на Румъния Клаус Йоханис смъмри правителството, ръководено от социалдемократите, за приетия указ, който според критиците щеше да е пречка за борбата с корупцията:

Почти 80 процента от румънците смятат, че страната е на грешния път.

Но Йоханис заяви и че социалдемократите са спечелили правото да управляват на изборите през декември и трябва да продължат да го правят, и че северната ни съседка не бива да стига до предсрочни избори:

На 11 декември партията на социалдемократите победи. Но след това, дами и господа, със странна камикадзе стратегия, те влязоха в директен сблъсък с важна част от румънското общество.

Ако причинилите тази криза с политиката си тип камикадзе социалдемократи не могат да я решат незабавно, ще свикам консултации с всички политически сили, за да го направя аз, зарече се Йоханис.


Румънското правителство анулира указа в неделя (5.02.), след като четвърт милион протестираха в Букурещ. Това бяха най-масовите протести в страната от падането на комунизма през 1989-а година насам. Законът щеше да декриминализира множество нарушения и злоупотреба със служебно положение.

Стотици хиляди хора поискаха кабинетът на министър-председателя Сорин Гриндяну да подаде оставка. Един министър напусна заради указа миналата седмица. Той заяви, че не може да го подкрепи.

25 000 протестираха в Букурещ в понеделник, много по-малко отколкото в неделя.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня заяви, че според речта на Йоханис обществото е разделено на "добри и лоши румънци":

Очаквах реч за обединение, реч, която призовава към спокойствие и стабилност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна