Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 войници заминаха за бразилски щат след стачка на полицията, предизвикала вълна от насилие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бразилия Мишел Темер нареди 200 войници да заминат за югоизточния щат Еспирито Санто, където стачка на полицаите предизвика вълна от насилие, включително десетки убийства.

Според местни медии от петък насам, когато полицията спря работа, заради спор за заплащането, в щата са загинали 75 души.

От тогава местни медии и граждани публикуват клипове със сцени на хаос, в които престъпници и крадци тероризират столицата на щата - Витория, и предградията й, където живеят около 2 милиона души.

В района са затворени училища и обществени здравни заведения.

Жителите са уплашени и разстроени от липсата на сигурност.

Всички имат семейство вкъщи. Но и всички са уплашени от това насилие, заяви местна жителка.

Броят на загиналите е необичайно висок за толкова кратък период, но говорител на държавна сигурност заяви, че правителството не е правило официална статистика.

Държавни служители заявиха, че вече са сменили полицейския командир и няма да подновят преговорите с офицерите, докато те не се върнат на работа. Те също така твърдят, че няма средства за вдигане на заплатите.

Близки на стачкуващите полицаи протестираха пред полицейски участъци.

Министърът на отбраната Раул Юнгман беше изпратен от президента Темер в Есперито Санто, където обеща да възстанови реда:

Ще бъдем непреклонни и непоколебими относно възстановяването на реда, мира и спокойствието във Витория и където е необходимо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна