Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж почина философът Цветан Тодоров

Той бе смятан за един от най-големите съвременни литературни теоретици и беше известен като яростен критик на тоталитаризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина Цветан Тодоров, големият философ от български произход, който от десетилетия живееше във Франция. Новината съобщиха френски и италиански вестници.

77-годишният Цветан Тодоров е смятан за един от най-големите интелектуалци на съвремието ни. Роден е в България и прекарва тук първите 23 години от живота си. След това се установява във Франция. В интервю за български вестник през 2008 година Цветан Тодоров се самоопределя като българин и французин. Известен като литературен критик и теоретик, философските изследвания на Тодоров за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Книгите му, писани на френски, се превеждат в България след 1984 година. Сред тях са "Поетика на прозата", "Въведение във фантастичната литература" и "Завладяването на Америка. Въпросът за Другия".

Политическата ангажираност е важна страна от живота на Цветан Тодоров. Той мрази тоталитаризма, недоверчив е към всяка революционна утопия, омаян е от Запада. Във френския интелектуален живот той заема уникално място, пише сп. "Нувел обсерватьор". Той не може да бъде свързан с нито един лагер. Не фигурира в пантеона на Френската теория. Яростен критик на антикомунизма, главно заради собствения си живот, той е част от антитоталитарния устрем, без да стане "нов философ".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна