Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК ще решава за медала на Милка Манева от олимпиадата в Лондон

Милка Манева
Снимка: Архив

Във връзка с многото запитвания относно новите анализи на допинг пробите и преразпределяне на медалите от предишни олимпийски игри, Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) разпрати писмо до националните олимпийски комитети, подписано от президента Тамаш Аян. То касае Милка Манева и Иван Марков, които на олимпиадата в Лондон през 2012 г. се класираха пети в своите категории, но впоследствие допинг пробите на състезатели пред тях се оказаха положителни. Въпреки това все още няма окончателно пренареждане на класирането.

В писмото на (МФВТ) се казва: Съгласно информацията, която получихме от Международния олимпийски комитет (МОК), Международната федерация по вдигане на тежести е отговорна за резултатите, тоест за финалното класиране. Следвайки процедурите, най-вече управлението на резултатите от МОК и във връзка с олимпийските повторни анализи, МФВТ  винаги е публикувала актуалното класиране по прозрачен начин чрез системата за резултатите (http://www.iwf.net/results/results-by-events/) и таблицата за повторен анализ (http://www.iwf.net/anti-doping/reanalysis/) на специално създадената страница за проследяване на процедурата. Въпреки това що се отнася до преразпределението на медалите, МОК вътрешно ще проучи и реши процедурата за потенциално преразпределяне на медалите, значките и дипломите.

На практика това означава две неща:

1.  МФВТ няма общо с преразпределянето на медалите, това е от компетенцията на МОК.

2.  Въпреки че МФВТ публикува финалното класиране, МОК все пак решава относно даването на медала за съответната позиция. 

В края на писмото Аян изразява надежда, че ще се прояви разбиране относно факта, че медалът не идва автоматично с официалното класиране и като решение е единствено и само в прерогативите на МОК.  

В цитирания в писмото специален линк в официалната страница на МФВТ може да се види, че в момента Милка Манева е трета в категория до 63 кг, а Иван Марков е четвърти в категория до 85 кг на игрите в Лондон, въпреки че и двамата завършиха пети по време на Игрите. Все още обаче се чакат резултатите от новите тестове на част от състезателите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна