Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският министър на правосъдието подаде оставка

Флорин Йордаче
Снимка: БТА

Румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке е подал оставка. Оттеглянето му идва след масовите протести в страната, предизвикани от опита на правителството на декриминализира някои видове корупционни престъпления.

Реших да си подам оставката. Твърдя, че всичко, което съм направил, е законно, обясни Йордаке. Той беше един от създателите на постановлението на правителството, което щеше да отмени наказателното преследване срещу чиновници и политици при определени корупционни обвинения.

Междувременно Конституционният съд на Румъния обяви, че няма да излезе с решение относно постановлението, с което правителството искаше да декриминализира някои корупционни престъпления.

Омбудсманът Виктор Чорбя сезира съда заради постановлението на 3-ти февруари, но два дни по-късно кабинетът оттегли документа.

Декретът не съществува вече. Беше оттеглен от правителството, обясни днес председателят на Конституционния съд Валер Дорняну.

Предстои все пак парламентът да одобри отмяната на постановлението. На въпрос какво ще се случи, ако депутатите не дадат одобрението си, Дорняну посочи, че съдът не работи на основата на предположения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени