Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом обмисля нов имиграционен указ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Белия Дом обмисля подписването на нов имиграционен указ, след като последната изпълнителна заповед по въпроса на президента Доналд Тръмп бе блокирана на три съдебни инстанции. Без да дава подробности за възможните стъпки, Тръмп изрази увереност, че екипът му ще спечели.

В петък, по време на пресконференция с гостуващия министър-председател на Япония Шиндзо Абе, Тръмп обеща на фона на действащата съдебна забрана да представи допълнителни мерки за сигурността. 
Ще спечелим (съдебната) битката, но имаме и много други възможности, в това число подписване на нова изпълнителна заповед в понеделник, заяви Тръмп пред репортери. 

В същото време началник-щабовете Райнс Прибъс коментира, че един от вариантите е да се продължи съдебния спор в Конституционния съд. Президентът е на мнение, че подобна битка може да се проточи. Така в момента най-спряганата опция е нов указ, който да замести широко обхващащата и към момента блокирана временна забрана за влизане в страната на пътуващи от седем държави с предимно мюсюлманско население.
В четвъртък апелативен съд реши, че Белият Дом не е представил доказателства в полза на твърдението на Тръмп, че забраната е ключова за предотвратяване на терористични атаки.
"Вашингтон Поуст" коментира, че каквито и да са следващите стъпки на администрацията пред тях предстои трудна битка за възстановяване на указа в краткосрочен план след като съдиите са индикирали, че дори замисляното пренаписване на документа няма да е достатъчно. Изданието цитира експерти, според които на правителството ще бъде трудно да защитава тезата, че дори преработена версия не цели дискриминация на мюсюлмани, като се имат предвид предизборните изказвания на Тръмп. По време на кампанията той отправяше закани да спре влизането на всякакви мюсюлмани в страната, а след като встъпи в длъжност застана зад идеята да дава предимство на християни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна