Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франческо Габани отново триумфира на фестивала „Санремо”

Снимка: Здравко Петров

Завърши 67-ия фестивал на италианската песен „Санремо”. Златната статуетка – символ на едноименния град  завоюва Франческо Габани.

Франческо Габани спечели за втора поредна година „Санремо”: миналата година той триумфира в категорията „млади изпълнители”, сега заслужено победи в силната конкуренция на утвърдените певци. С песента си „Западна карма” накара Италия да танцува,  провокирайки същевременно съвременния начин на живот. 

Наградата на критиката получи Ермал Мета за песента „Забранено е да се умира”, отразяваща лични преживявания на емигриралия от Албания като дете Ермал, един призив срещу домашното насилие.  Ермал Мета  спечели също надпреварата за кавъри чрез шлагера на Доменико Модуньо „Горчива моя земя” – история за имигранти актуална и днес. 

Фестивалът на италианската песен се потвърди като изискан вътрешен и международен културен калейдоскоп на световно ниво. Той премина при висок зрителски интерес от над 50% . От неговата сцена бе отправен апел за туризъм в Централна Италия като средство за подпомагане пострадалите райони от земетресенията от половин година насам. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна