Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филипа Филипова с първа категория "браве" от съдийския курс в Баку

Снимка: БФХГ

Филипа Филипова премина с отличен интерконтиненталния курс за съдии по художествена гимнастика, който се проведе в Баку миналия месец. Така за следващият олимпийски цикъл Филипова ще притежава най-високата категория "браве" – първа,  за индивидуалното и втора за ансамбъла.

В столицата на Азербайджан България имаше три представителки, като освен Филипова за висока категория се бориха още трикратната ни световна шампионка Мария Петрова (сега вицепрезидент на БФХГ и на Европейския съюз по гимнастика) и Даниела Велчева (бившия помощник треньор на „златния“ ансамбъл).

Мария Петрова е с две втори категории – за ансамбъла и за индивидуалното, а Даниела Велчева е с втора категория за индивидуалното и с трета за ансамбъла.

От Българската федерация по художествена гимнастика уточниха, че в следващият олимпийски цикъл и трите ни представителки на Темида ще могат да съдийстват на олимпийски игри, световни и европейски първенства, но тези с първа и втора категория с предимство ще бъдат включвани в бригадите оценяващи трудността на съчетанията, а тези с трета попадат в бригадите за изпълнение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна