Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд във В. Търново ще гледа делото срещу лекарка, обвинена за смъртта на новородено

Снимка: Пламен Христов

Апелативният съд във Велико Търново днес ще гледа делото срещу лекарката Нина Байчева от Тетевен, която получи двегодишна условна присъда от Ловешкия окръжен съд заради смъртта на новородено и забрана за същия период да упражнява и лекарската си професия. 

Делото е образувано по въззивни жалби от подсъдимата и от частните обвинители - Наташа Габровска и съпруга й, родители на починалото новородено през април 2015 г.

Д-р Байчева моли съда да я признае за невинна или да отмени присъдата, или да върне делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Ловеч, тъй като са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

От своя страна в жалбата си частните обвинители посочват, че е налице явна несправедливост по отношение на наложените на подсъдимата наказания и настояват за по-тежка присъда.

Д-р Байчева беше осъдена за това, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност при водене на раждане в тетевенската болница въвела лекарствен продукт с голяма концентрация и не проследила състоянието на родилката, като причинила по непредпазливост смъртта на бебето, което почина два дни след раждането си в болница в Плевен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна