Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на СС на ООН заради опита с балистична ракета, извършен от КНДР

| обновено на 13.02.17 в 09:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Япония и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради опита с балистична ракета, извършен от Северна Корея, предадоха Ройтерс и Франс прес. Очаква се Съветът да се събере по-късно днес. 

От своя страна, Северна Корея определи ракетния опит, извършен в нарушение на резолюции на ООН, като успешен. В изявление, разпространено от държавната информационна агенция, страната обяви, че е изстреляла пробно нов вид балистична ракета с твърдо гориво, способна да носи ядрена бойна глава, със среден до голям обсег.

Това е първият път, в който обещанието на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да поеме твърд курс към режима в Пхенян е подложено на изпитание, отбелязва Ройтерс.

Русия призова страните по спора за севернокорейската ракетна програма да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до ескалация на кризата. От Москва изразиха загриженост във връзка с вчерашното изпитание на нов тип севернокорейска балистична ракета. В опозиция на Пхенян се обяви и Китай, който порица действията на севернокорейците в изявление на външното си министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна