Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филипа Филипова: Новият олимпийски цикъл ще бъде изключително труден за съдиите

Снимка: БФХГ

В края на януари Баку беше домакин на интерконтинентален курс по художествена гимнастика, на който бяха определени  категориите на съдиите за целия олимпийски цикъл. В Азербайджан за най-високите нива, даващи право на участие в най-големите спортни форуми, страната ни беше представена от Мария Петрова, Даниела Велчева и Филипа Филипова. И трите ни съдийки издържаха успешно изпитите, като Филипова получи най-високата първа категория в индивидуалното направление и втора – за това при ансамблите.

За мен беше голяма отговорност да се явя на този курс, където имаше представители на над 30 държави. Там бяха съдиите с най-голям опит, които са се доказали през годините. Бяхме силно притеснени и трите, защото всяко ново начало е много трудно. Специално за съдиите новият олимпийски цикъл ще бъде изключително труден, защото всичко ще се оценява по различен начин. Трябва да знаеш всичко перфектно, защото оценяваш изпълнението на момента и то трябва да е точно за да не ощетиш гимнастичката. Няма да бъде както досега, съчетанията да бъдат предварително описани. Страшно се радвам, че и трите издържахме този курс, заяви специално за предаването "На финала" най-добре представилата се наша съдийка Филипа Филипова.

В Баку освен Филипова за висока категория се бориха Мария Петрова и Даниела Велчева. Петрова е с две втори категории – за ансамбъла и за индивидуалното, а Даниела Велчева е с втора категория за индивидуалното и с трета за ансамбъла.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна