Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на археологически обекти по поречието на реките Струма и Места отвори врати в Благоевград

Снимка: радио Благоевград

Археологически обекти  по поречието на реките Струма и Места от праисторическо време до Средновековието бяха показани във фотодокументална избожба. Инициативата е на Регионалния исторически музей и Радио Благоевград. 

Голяма част от обектите, проучвани от археолозите, вече са социализирани и се радват на голям интерес от наши и чужди туристи. Сред тях са селището от къснобронзовата епоха  в село Баня (Разложко), както и античният град "Никополис ад Нестум" в Гърмен, а също и късноантичната сграда край благоевградското село Дренково и раннохристиянският комплекс с Епископската базилика в Санднаски.

Три от обектите обаче препращат директно към другия повод за празнуване днес - Свети Трифон Зарезан.  При разкопките на късноантичната сграда край село Дренково е открита мелница за грозде, а че плодът е бил познат на хората още от праисторическо време доказват и други два обекта-  в село Илинденци и Дамяница:

Там са намерени семки от грозде, т.е. това е ранно неолитно селище отпреди 8 000 години. Явно и праисторическите хора са познавали напитка от този плод, обясни Малгожата Кулова от РИМ в Благоевград, както посочи, че фотосите и пояснителните текстове към обектите представят резултатите от работата на изследователски екипи през последните седем години.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от