Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски законодатели настояват за разследване на случая с бившия съветник по национална сигурност Майк Флин

Американски законодатели настояват за пълно и независимо разследване на случая с бившия съветник по национална сигурност Майк Флин. Флин подаде оставка след обвинения в разговори с руския посланик в САЩ относно санкциите срещу Кремъл. Разговорите са били проведени по време на мандата на президента Барак Обама. Американското законодателство не позволява неоторизирани граждани да водят преговори с чуждестранни правителства.

Оставката на Флин и разкритията за предхождащите я действия на администрацията на президента Доналд Тръмп създават нови предизвикателства за Белия дом. Според официалната информация Тръмп е научил за разговорите на Флин с руския посланик Сергей Кисляк на 26 януари. Последвало е обсъждане, но според Шон Спайсър, говорителя на президента, съветниците са решили, че не е имало закононарушение. Спайсър уточни, че оставката е била поискана заради загуба на доверието, а не заради противозаконни действия.

Местни медии твърдят, че ФБР вече е разпитвало бившия съветник по националната сигурност. Това е станало в първите дни от встъпването му в длъжност.

За момента все още не е ясно защо Тръмп е оставил на тъмно вицепрезидента Майк Пенс в продължение на 15 дни -  време, през което Пенс каза с увереност в национален ефир, че в преходния период Флин не е обсъждал санкциите срещу Русия.

Законодатели и от ляво, и от дясно призоваха за разследване. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър се обяви за назначаване на независима комисия и допълни, че оставката на Майк Флин „не е краят на историята, а само началото.“

На 26 януари временният главен прокурор Сали Йейтс е информирала Белия дом за разговора на Флин с Русия и е посочила, че той може да стане обект на изнудване. Флин е говорил с руския посланик на 29 декември - същия ден, в който президентът Барак Обама наложи санкции на Русия и експулсира 35 руски граждани, след обвиненията за намеса на Москва в президентските избори на САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна