Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артис Пабрикс: СЕТА е изцяло в полза на малкия и средния бизнес

Докладчикът по споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада Артис Пабрикс заяви за "Хоризонт", че то е изцяло в полза на малкия и средния бизнес. Споразумението беше одобрено вчера от Европейския парламент с гласовете на групите на Европейската народна партия, либералите и консерваторите. Според Артис Пабрикс споразумението за свободна търговия с Канада е в интерес на малките страни като България:
Ако малките страни се включат в международни организации като Обединените нации, Европейския съюз и НАТО, това дава на по-малките играчи по-голяма сцена и ограничава големите играчи. Защото, ако няма международни регулации и споразумения, големите могат да правят каквото си искат. А когато ги има, те обикновено дават повече права на малките и ограничават големите. Затова аргументът, че този договор е в полза на големите корпорации, е напълно погрешен, каза  Артис Пабрикс, евродепутат и докладчик по споразумението за свободна търговия с Канада. 

Хейди Хаутала от партията на Зелените обаче каза пред "Хоризонт", че в документа не е намерен точният баланс и в него има силен елемент на защита на инвеститорите. На въпрос за мнението на докладчика по документа, тя отговори:
Може би той вярва на всички тези декларации и глави по повод устойчивото развитие, както и че те са законово обвързващи, но ние още не сме видели това. Не знаем какъв ще бъде изходът, ако компаниите отправят предизвикателство срещу държавите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна