Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебно-психиатричната експертиза сочи за прогресираща агресия в поведението на Ахмед Муса Ахмед

| обновено на 16.02.17 в 15:32
Снимка: БГНЕС

Лидерът на 14-те обвиняеми за призиви към джихат Ахмед Муса Ахмед е психично здрав, но склонен към пълно отдаване на каузата. Това е заключението на психологичната и психиатричната експертиза, която днес беше представена в Пазарджишкия окръжен съд.

Тримата психиатри, изготвили експертизата, са категорични, че Ахмед е в състояние да отговаря за действията си. Неговите личностни характеристики показват, че той може да бъде лидер и да овладява хората. По време на тричасовото интервю с експертите той е демонстрирал пълна отдаденост на религията и по-точно - салафизма. В експертното заключение се казва, че в поведението на Ахмед има данни за прогресираща агресия. Доктор Николай Попов от пазарджишката психиатрична клиника обясни:
Личностната му структура е способна да го превърне в човек, който е прекалено отдаден на каузата.
Ахмед дори е заявил, че в името на Аллах е склонен да жертва и децата си:
Това е част от интервюто, което сме провели и въпроса, който са му задавали, би ли жертвал децата си за религията, той е отговорил "да". Думата жертвам участва в интервюто.
Въпреки възражението на защитата, съдът прие заключението на вещите лица. Делото продължава с експертизите на останалите обвиняеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна