Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сорин Гриндяну: Обещавам следващият доклад на ЕК за Румъния да бъде много положителен

Сорин Гриндяну
Снимка: БГНЕС

Румънският премиер Сорин Гриндяну обеща да изпълни бързо препоръките на Европейската комисия за реформи в правосъдието и заяви решимост за борба с корупцията:
Потвърждаваме твърдата ни решимост за борба с корупцията. Някои условия в доклада не са особено ясни и ще изпратим въпроси до Комисията за по-прецизно разяснение какво точно се изисква, така че да изпълним всички препоръки. 

Обещавам следващият доклад за страната ни да бъде много положителен - искам румънско ротационно председателство през 2019-а г. без механизъм за наблюдение, обяви Гриндяну след среща с първия заместник- председател на комисията Гриндяну обяви: 

Премиерът на Румъния допълни, че възнамерява да назначи непартийна личност с неопетнена биография за следващ министър на правосъдието.

Франс ТимермансЕврокомисарят Франс Тимерманс приветства оттеглените спорни закони от правителството за амнистия на корупцията, но не се ангажира с конкретен срок за премахване на наблюдението над Румъния: 
Кога точно ще се достигне финиша, зависи от скоростта, с която маратонецът бяга. 

Скоростта е следствие от волята на румънското правителство и парламент. Комисията може да съветва и помага, но не може да диктува темпото - то изцяло зависи от румънските власти, подчерта евркомисарят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна