Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: Един милион деца в Източна Украйна имат спешна нужда от хуманитарна помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един милион деца се нуждаят спешно от хуманитарна помощ в Източна Украйна. За година броят им почти се е удвоил, предупреждава агенцията на ООН УНИЦЕФ, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията, отговаряща за децата съобщава, че заради конфликта в Украйна 1,7 милиона души са напуснали домовете си. Хиляди деца живеят в райони, подложени на обстрел и около една пета от училищата в Източна Украйна са разрушени или повредени.

ООН вече оповести, че 3,8 милиона души в Източна Украйна се нуждаят от помощ заради конфликта, отнел живота на 9 800 души от април 2014 година досега.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко предупреди за опасността от всякакви опити за успокояване на Русия чрез безпринципна сделка с нея за съдбата на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Чувам все по-настойчиви призиви за задоволяване на руските апетити поне в някаква степен. Движение в тази посока би било наивно, погрешно и много опасно, подчерта Порошенко пред участниците в Мюнхенската конференция по сигурността. Украинският президент съобщи, че е получил уверения от новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че Западът е единен в позицията си Русия да изпълни Минските споразумения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна