Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Халаф: Тероризмът в Близкия изток ще ескалира, ако САЩ подкрепят създаването на нови селища от Израел

Промените в близкоизточната политика на САЩ ще доведат до увеличаване на тероризма в региона и ескалация на конфликта между Израел и арабските държави, прогнозира в коментар за предаването „Събота 150“ на „Хоризонт“ журналистът Мохамед Халаф. Той подчерта, че американският президент Доналд Тръмп говори за преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим, докато израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отбелязва, че това е фундаментално, но още по-важно за Израел е да получи подкрепа за създаване на нови селища. Според анализаторът, обаче, именно подобни действия биха подкопали мирния процес в региона.


Палестинска държава, която би била под протектората на Израел, ще бъде отхвърлена от самите палестинци. Ако тя все пак бъде създадена, "Ислямски джихад", "Хамаз" и други терористични групировки ще започнат да привличат повече привърженици – не само в Палестина, но и в арабските държави в региона, подчерта в коментара си за срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху Мохамед Халаф.


Според него четири са ключовите въпроси, обсъждани по време на разговорите между Тръмп и  Нетаняху: мирният процес с палестинците, атомното споразумение с Иран, ролята на Техеран и "Хизбула" в сирийския конфликт и кризата в Сирия и отражението ѝ върху националната сигурност на Израел.


В анализа си Халаф определи позицията на Тръмп за създаването на две държави като недостатъчно категорична: Той говори нещо, а институциите говорят нещо друго след това.


Според журналиста една от най-важните новини от срещата е, че американският президент е обсъждал с премиера на Израел създаването на съюз между Вашингтон и големи арабски държави в региона, включително Египет, който е насочен срещу Иран. Коментаторът вижда важна роля на Израел в подпомагането на съюза с разузнавателна информация.

Нетаняху вече получи подкрепата на Тръмп, който още в предизборната си кампания говореше, че Иран трябва да бъде възпрян да създава конфликти в Близкия Изток, припомни анализаторът на процесите в Близкия изток и подчерта, че голямата грешка на доскорошния американски президент Барак Обама е, че той е оставил Иран да придобие контрол върху четири арабски държави, където има конфликти с последствия за сигурността на Европа и целия свят.


Цялото интервю и анализа на Мохамед Халаф чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна