Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки загинали и ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в столицата на Сомалия

Атентат с кола бомба в Могадишу взе десетки жертви
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки загинали и ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в столицата на Сомалия. Според последните данни, цитирани от Ройтерс, броят на жертвите на експлозията, избухнала в неделя в района на многолюден пазар в западната част на сомалийската столица Могадишу, е нараснал на 39 души. Около 50 са ранените. Според местните власти, в южната част на града е бил взривен автомобил, натъпкан с експлозиви. Много сгради в района на взрива са силно повредени. 

Това е първата подобна атака, след като новият президент на страната Мохамед Абдулахи Мохамед, наричан Фармаджобеше избран през февруари. Държавният глава обяви награда от 100 хиляди долара за всеки, който може да предостави информация за организаторите на терористичното нападение.

Досега никой не е поел отговорност за атаката. Сомалийските власти по принцип приписват такива нападения на ислямистката групировка "Аш Шабаб". Тя бе прогонена от Могадишу през 2011 година, но продължава да контролира обширни райони в провинцията.

В аудиозапис, разпространен в неделя, командир от "Аш Шабаб" разкритикува остро президента Фармаджо, предаде Асошиейтед прес. Шейх Хасан Якуб нарече новия сомалийски президент, който има и американско гражданство, "вероотстъпник". Спомнете си колко вреди нанесе на сомалийците Фармаджо като премиер през периода 2010-2011 г., заяви той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна