Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" поиска стратегия за увеличаване на средствата за образование

Искат и отпадане на делегираните бюджети

Снимка: http://www.podkrepa-obrazovanie.com

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и българските учители посрещат с ентусиазъм извеждането като приоритет финансирането на образователната система и признаването на безспорния факт, че българското образование е най-важният залог за развитието и просперитета на България през идните години. Инвестицията в образованието дава резултат след десетки години и затова е толкова важно началото да се постави сега, се посочва в позиция от синдиката до лидерите на политическите партии. Предложението е средствата за образование да се увеличават с не по-малко от 0,5 процента на година и достигнат поне до 6 процента от БВП.

От синдиката предлагат и конкретни мерки, които да освободят средства, за да се насочат те към образованието. На първо място е изработването на финансова стратегия за диференциране на ДДС за системата на образованието, което включва фиксиране на ДДС от 7 процента за 2018 г., 5 процента за 2019 г. и нулева ставка ДДС за 2020 г. Във втората мярка се настоява образователните институции, стопанисвайки своите сгради, да бъдат освободени от местни данъци и такси.

Синдикат "Образование" предлага и настоява да отпаднат делегираните бюджети като философия на финансиране на училищата. Вместо тях да се въведат програмни бюджети и финансиране на дейност образование. Със закон да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения, предлагащи равен шанс за всеки български ученик, независимо от неговото местоживеене.

От синдиката настояват още учителската заплата да бъде не по-ниска от средната брутна работна заплата за работещите в обществения сектор, която в момента е 1112 лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна