Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Велико Търново иска да си върне 22 магазина и ресторанта, стопанисвани от кооперации

Снимка: Катя Чорова

Община Велико Търново е предявила претенции да си върне 22 селски магазина и ресторанта, които се стопанисват от кооперации в населените места. Общината е собственик на голяма част от сградите и притежава земята под тях. Кооперациите обаче отказват с аргумента, че през годините са инвестирали в обектите.

Повечето имоти в момента се стопанисват от "Всестранна кооперация” - Велико Търново. От там са категорични, че Общината не е притежател на нито един магазин, а през последните години кооперацията е инвестирала средства за ремонти в тях.

Спорът ще се решава в съда. В хода на делата трябва да бъдат установени фактическите права на собственост върху спорните имоти, след което, въз основа на нарочна съдебно-техническа експертиза и определената от нея пазарна стойност, обектите трябва да бъдат поделени, а двете страни да получават приходите от тях.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.