Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от ЕС трябва да постигнат съгласие за предотвратяване на данъчното избягване

Снимка: БГНЕС

Очаква се финансовите министри от ЕС да постигнат съгласие по ново законодателство за предотвратяване на данъчното избягване, обявиха преди началото на срещата комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси и министърът на финансите на Холандия Йерун Дейселблум.

Критериите за включването на определени държави в черен списък на ЕС, ако те не сътрудничат, ще бъдат съгласувани този следобед. Вторият аспект засяга затварянето на пропуските в данъчните правила, от които се възползват големи компании, за да скриват печалби в страни извън Евросъюза, благодарение на т.нар. „хибридни образувания и инструменти“ в банковия сектор и търговията.

Холандският министър и шеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи:

Надявам се и по двете теми да постигнем съгласие.

Еврокомисарят Пиер Московиси заговори за „революция“ в данъчната прозрачност. Той критикува Холандия и Люксембург, че досега с неохота са работили по темата и призова следващите ротационни председателства, като това на България, да вложат повече усилия:

Люксембургското и холандското председателство оставяха впечатление, че са протекционистки настроени. Но всъщност революционната прозрачност е завладяла всички страни. Отбелязвам, че всички държави, които председателстват Съвета на ЕС, имат отговорността за налагането на този нов модел, където всеки става ясно какъв е.

Московиси участва и в неформална среща на министрите от 10 държави, използващи еврото, които на доброволен принцип обсъждат въвеждането помежду си на данък върху финансовите транзакции – доказателство за принципа на „Европа на повече скорости“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна