Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aрестуван е 19-годишен младеж за убийството в Борисовата градина

Открит е и ножът, с който е убит 15-годишният Георги, работната версия за убийството е грабеж

| обновено на 23.02.17 в 14:44
Снимка: БГНЕС


Aрестуван е заподозрян за убийството на 15-годишния Георги Игнатовизвършено в Борисовата градина през 2015 година. Това е 19-годишният Йоан МатевАрестът е извършен вчера в столицата. Извършителят е студент по право в Югозападния университет в Благоевград.

От прокуратурата дадоха подробности по задържането на заподозрения.

По време на престъплението Йоан е бил непълнолетен, така че той ще бъде съден като такъв. Най-тежкото наказание, което той може да получи, е осем години затвор.

От около пет-шест месеца Йоан е бил основно в полезрението на разследващите. Вчера показания дало друго лице, което е казало къде се е намирал ножът, с който Йоан е пробол Георги. Ножът е бил открит на същото място. Прокуратурата отказа повече подробности и кое е лицето, посочило оръжието, отказва да каже дали става дума за брат му. Оттам обясниха, че работната версия, по която разследващите в момента се движат, тя също трябва да бъде потвърдена, е грабеж.

Разследването е тръгнало от близо 1400 тийнейджъри, които са били проверявани по случая, след това кръгът е бил стеснен до около 400 деца. Те са били проверявани в училища със съдействието на училищните ръководства, с множество експертизи, като една от експертизите е запечатала самия инцидент и е показала пълно съвпадение между ръста на Йоан и на момчето, което преди две години и половина е извършило престъплението.

Ключова е била камерата със снимките на БНР, която беше разпространена междувременно.

От юни 2015 година досега Йоан коренно е променил начина си на живот. Той е престанал да ходи редовно на училище, макар че училището, в което е учил, според разследващите, е било такова, че това не било проблем, успял е да го завърши и да стане студент, сменил е косата си, напълнял е, направил е всичко възможно да се укрие. Шефът на СДВР Младен Маринов посочи:

Знаете, децата в тази възраст, децата възмъжават – по-дълга коса, брада, значително покачване на килограмите. Лицето е променило напълно своите навици и местата, които посещава, включително е спрял да ходи и на училище.

Още повече че сме установили, че е учил в училище, в което не е било задължително ходенето на училище, така да се изразим, допълни градският прокурор на София Емилия Русинова.

Неофициална информация, която от МВР отказаха да потвърдят, е, че бащата на Йоан е полицай.

Това не се отнася към разследването, каза Младен Маринов.

Вероятно утре, когато ще бъде внесено искане за постоянното му задържане от Софийския градски съд, ще има повече информация по случая.

Инцидентът стана на 2 юни преди две години. Тогава 15-годишният ученик беше открит мъртъв, прободен с нож на пейка в Борисовата градина. Малко след това полицията свали записи от камери в района, на които се вижда как момче бяга от мястото на престъплението. Дълго време от МВР се опитваха да намерят извършителя. Кадрите бяха пращани дори в партньорски полицейски служби за изясняване на образа.

Още по темата чуйте в репортажа на Силвия Великова за предаването "12+3".

Чуйте и репортажа на Кети Тренчева за предаването "Новинарски час".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна