Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски социолог препоръчва тридневен уикенд, за да се спестят енергийни разходи

Британски социолог препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска да пребори отрицателните фактори за глобалното затопляне.  Алекс Уилямс от лондонския  "Сити юнивърсити"  е на мнение, че намаленото производство ще снижи емисиите на парникови газове. 
     
Четиридневната работна седмица вече била изпробвана в американския щат Юта и дала много добри резултати. Преди няколко години държавните чиновници работели от понеделник до четвъртък с удължен работен ден. За сметка на това почивали в петък, събота и неделя. 


През първите десет месеца от експеримента щатът спестил 1 милион и 700 хиляди долара от енергийни разходи за климатици, осветление и ползване на електричество. Ако към тях бъдат добавени и спестените газови емисии от транспортните средства, то щатът е намалил с 12 хиляди тона годишно емисиите въглероден диоксид.
   
Властите в Юта обаче загърбили начинанието, тъй като гражданите се оплакали, че не могат да  получат обслужване от държавните служители в петъчните дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна