Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Кондарев: Възможен е естествен преход "отвъд въглищата"

Снимка: bg.wikipedia.org

Във връзка с очакването през април ЕС да приеме нови завишени стандарти, които да ограничат още допустимите емисии на индустриалните предприятия като ТЕЦ-овете, Генади Кондарев от сдружението "За земята" коментира в ефира на "Хоризонт", че новите референтни стойности всъщност създават нови възможности, включително и пред българските "въглищари", защото:

Ще има възможност индустрията не да отмре от само себе си, което е почти неизбежно в следващите няколко десетилетия поради натиска, който идва от новите технологии, които стават все по-евтини и по-достъпни. А в една ситуация, в която имаме политически решения, които водят до едно прогнозируемо намаляване на мощности -  като става въпрос за хоризонт през идните десетилетия, не от днес за утре - индустрията ще има възможност да преговори за себе си много повече възможности за обезщетения и програми за работниците, които работят в този индустрия - възможности да се създадат програми за разнообразяване на икономиката на тези райони в България, които зависят от въглищата.


Кондарев отбеляза, че индустрията в цяла Европа полага усилия, за да отмени приемането на новите референтни стойности, но добави, че се надява да не се стигне до това. Той обаче не отрече, че ТЕЦ-овете са гръбнакът на икономиката на много райони н България. Според Кондарев е възможно да се извърши естествен преход отвъд въглищата, който включва енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна