Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната изпрати 33-тия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

Церемония по изпращането на 33-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан се проведе в Казанлък
Снимка: Венелина Попова


С тържествена церемония в Казанлък министърът на отбраната Стефан Янев изпрати 33-тия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

110-те военнослужещи, между които и 8 жени, са предимно от състава на 61 Стрямска бригада. Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев и вицеадмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, взеха участие в тържествената церемония, проведена на площад "Севтополис“. 


Министърът и други висши военни поздравиха българските военнослужещи, а Старозагорският митрополит Киприян отслужи водосвет и подари икона на "Свети Георги Победоносец“ на контингента ни:

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синови Божии, обърна се владиката към строените на площада части.                

Пред журналисти министър Янев посочи, че България трябва да изпълни поетите ангажименти в НАТО за увеличаване на средствата за отбрана:

Този ангажимент е потвърден, от тук нататък трябва да вървим към неговата реализация, но е необходимо и да имаме някакъв вид пътна карта на България, национална.

Разбира се, че трябва да се увеличи издръжката на въоръжените сили в България, защото е недооценена през последните години. В това отношение, ние сме длъжници на армията.

Янев изтъкна, че НАТО е поел ангажимент мисията в Афганистан да продължи, докато е необходимо

В охраната на българското въздушно пространство могат да участват и други държави, но България, освен логистичен, няма финансов ангажимент за това, заяви пред журналисти военният министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени