Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици египетски християни напуснаха северния регион Синай заради заплахи от "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици египетски християни, наричани копти, напуснаха северния регион Синай след редица атаки срещу тях от "Ислямска държава", съобщава Би Би Си. Седем души са били убити за две седмици в Синай, сред които и синът и съпругът на Набила:

Двама мъже с качулки влязоха в къщата през нощта. Тропаха силно по вратата, уплашиха ни. Когато синът ми я отвори, го застреляха в главата. Веднага падна на земята. Изблъскаха ме и нападнаха мъжа ми. Застреляха го с два куршума. После запалиха къщата ни.

Дъщеря ѝ Абир сподели, че християните живеят в постоянен страх:

В продължение на три години не можех да излизам от вкъщи или да отварям прозорците и балконите. Децата ми излизаха само за да отидат на училище. Мъжът ми ги водеше и прибираше.

Повече от сто християнски семейства са потърсили убежище в близкия град Исмаилия за последната седмица. Те не знаят колко време ще останат там и се чудят дали въобще скоро ще могат да се завърнат вкъщи.

Адел казва, че е все по-трудно да напуснеш Северен Синай:

Пуснаха листовки сред шофьорите, в които ги предупреждават, че ако изведат християнин от града, ще убият и него. Ходихме дълго, носейки багажа, но шофьорите бяха прекалено уплашени, за да ни вземат.

Коптите представляват 10 процента от населението на Египет и често са цел на ислямски терористи. Последната атака срещу тях беше през декември, когато 30 души загинаха, след като бомба се взриви в църква в Кайро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна