Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин пожела "Честита Баба Марта, свят" (снимки+видео)

10
Снимка: Радио ВИДИН

Стотици деца, облечени с червени и бели фланелки, се подредиха във формата на сърце на централния видински площад "Бдинци". Нетрадиционната инициатива, с която Община Видин посреща 1 март, се организира за четвърта поредна година. Първите две години живата мартеница в града беше във формата на Пижо и Пенда, преди година децата направиха усмихнато лице, а днес- сърце.

"Нашето послание към цяла България и към целия свят е за мир и разбирателство, за благоденствие и, разбира се, нека всички сме много здрави", обясни Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Община Видин.

Около 600 деца от видинските училища взеха участие в инициативата:

"Много хубаво се получава, както сме вътре в сърцето... Много хубаво настроение... Организацията е много добра, радвам се, че участваме. Всички да са живи и здрави... Всичко е идеално..."

След като се подредиха в сърцето, видинските деца отправиха посланието си за любов и разбирателство към целия свят:

"Честита баба Марта, свят!"

Кметът на Видин Огнян Ценков също поздрави децата по случай 1 март:

"Желая ви радост и настроение на този прекрасен празник. Нашият подарък за вас е във формата на сърце и това е нашето послание - послание за любов, за разбирателство и духовно сътрудничество между хората. Нека този празничен ден донесе надежда и топлина в душите."

Огнян Ценков връчи грамоти за участие в инициативата на всички училища и на Сдружение "Видински общински фонд "Читалища", което организира работилница за мартеници, съпътстващи инициативата "жива мартеница".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна