Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа световна титла за Канада в ски бягането

Алекс Харви
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алекс Харви спечели историческата първа титла за Канада в индивидуален старт по ски-бягане от световни първенства. В старта на 50 км на шампионата в Лахти (Финландия) той финишира за 1:46:28.6 часа и изпревари руснака Сергей Устюгов с шест десети. Финландецът Мати Хейкинен изостана с 1,4 сек от победителя и спечели бронз.

 28-годишният Харви спечели отборния спринт с Девон Кършоу през 2001-а, а освен това има сребро и два бронзови медала преди най-големия успех в кариерата си, записан на 50-те километра днес. Норвегия не успя да стигне до медал, след като най-добре класираният състезател за скандинавците стана Мартин Йонсруд Сундби с пето място. Петер Нортхуг завърши девети, което остави норвежците без злато в индивидуалните стартове за мъже в Лахти. Те обаче спечелиха щафетата.

Представянето на мъжкия отбор на Норвегия контрастира с това на женския. Марит Бьорген спечели четири златни медала в индивидуалните стартове и добави други два от отборните. С това тя помогна на норвежците да спечелят първо място в класирането със 7 златни, 6 сребърни и 5 бронзови медала. Втори са германците с 6-3-2, а руснаците са трети след последния старт от световното първенство – 2-4-0.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна