Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. А. Петров: Новата учебна програма по български език за V клас дава възможност за практически дейности

Снимка: БГНЕС

Новата учебна програма по български език не е много по-различна от старите, но в нея има нови неща, които отразяват съвременния социокултурен контекст. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" проф. Ангел Петров от СУ "Св. Климент Охридски" автор на учебник по български език за пети клас, съобразен с новите програми, влезли в сила от началото на годината.

Първото ново нещо е свързано с изискванията на обществото – на родители, на учители, на деца, на общественици и институции, че предишните учебни програми бяха твърде претоварени в теоретично отношение. Смея да твърдя, че сегашната програма, по която е писан и нашият нов учебник, е олекотена в голяма степен. Може би около една трета от материала е или съкратен, или преместен в други, по-горни класове. Това освобождава един съществен ресурс от време, а броят на часовете не е променян за българския език, и това време може да бъде запълвано с практически дейности с езика – с работа по усъвършенстване четивната грамотност на децата, някои от които, за съжаление, и в пети клас все още трудно четат. Това сме се постарали да направим с нашия нов учебник

В колектива, разработил учебника, има преподавателка от пети клас, изтъкна Петров. В момента тя вече преподава в шести клас, а екипът подготвя учебник за шести клас, обясни Петров и нарече колежката си "професионален барометър", благодарение на когото авторите разбират дали текстовете са подходящи и интересни за децата.

Към всяка една урочна разработка, която следва темите от учебното съдържание в учебната програма, ние предлагаме по-дълги, цялостни, интересни за децата в 5-и клас текстове. Това не са текстовете от обучението по литература или от така наречения "литературен канон". Те не го дублират. Това са текстове занимателни, интересни, от български и от чужди автори, подходящи за възрастта на деца на 12 години. Това са текстове, които могат да бъдат използвани за четене там, където децата трудно четат, и могат да бъдат също така използвани за основа на дискусии в началото на уроците.

Целта на учебника е да превърне обучението по български език от обучение по граматика в обучение по култура, по словесност и по общуване, обясни Петров. Затова са подбрани текстове, които са интересни в познавателно значение, но и възпитателни и с патриотична насоченост.

Интервюто на Таня Величкова с проф. Ангел Петров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна