Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Решението на МОСВ за парк "Пирин" е прибързано

Според МОСВ решението, да не се извършва екооценка на новия план за управление на парка, е законно

| обновено на 06.03.17 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) твърди, че е законно решението, според което не е необходимо да се извършва екологична оценка на новия план за управление на Националния парк "Пирин". Еколози ще обжалват това решение и тази вечер организират протест пред сградата на МОСВ.

За приетите вече планове за управление на природни паркове и на Националния парк "Централен Балкан" също не е извършвана екологична оценка, коментира в интервю за "Хоризонт" заместник-министърът на околната среда Мариела Начева. Всички инвестиционни намерения на територията на националните паркове подлежат на оценка на въздействието върху околната среда:

Законодателството категорично забранява каквото и да било строителство на територията на националните паркове и член 21 от Закона за защитените територии е 100% инкорпориран в проекта за план на управление на Национален парк "Пирин". С него се забраняват абсолютно всички строителни дейности.

Вера Стаевска от организацията "Зелени закони" отговори:

Мислите ли, че след това за отделни малки проектчета министерството ще си даде труда?! 

За изразената позиция от премиера Огнян Герджиков вчера в интервю за "Хоризонт", че България изостава в построяването на нови съоръжения в ски курортите, а също, че има подозрения в чистотата на помислите на екоактивистите, Вера Стаевска заяви:

Много се радвам, когато има законни съоръжения в България, на които мога да карам ски. За съжаление, такива няма.

Президентът Румен Радев определи като прибързано решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 година. В профила си във фейсбук Радев посочва, че е разговарял с премиера Огнян Герджиков и с министъра на околната среда да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна