Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство е изправено пред ново поражениe

Очаква се Камарата на лордовете да гласува още една поправка към проектозакона за Брекзит

Пожизнените членове на Камарата на лордовете вероятно ще подкрепят призивите за гласуване от парламента на заключителните условия по напускането на ЕС и бъдещите отношения с блока. Правителството на Тереза Мей даде устни гаранции на депутатите, че те ще имат думата по заключителното споразумение, което бе достатъчно Камарата на общините да гласува проектозакона без поправки. Министрите призоваха лордовете "да не ограничават възможностите за маневри" на премиера Тереза Мей. 

Голяма част от лордовете обаче искат обещанията да залегнат "черно на бяло" в документа. Те вече гласуваха поправката за гарантиране на правата на гражданите от ЕС на Острова, макар и да е възможно техният вот да не бъде зачетен при повторното гласуване в Камарата на общините. 

Пректозаконът ще се превърне в закон само при одобрение и в двете камари. Но постоянното "прехвърляне на топката" от едната в другата камара може да забави процеса и активирането на член 50 от Лисабонския договор за началото на преговорите за Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна